23 March, 2009

Galactica actual, Out

Τέλος εποχής για την SciFi σειρά Battlestar Galactica. Μετά από 4 σεζόν(ουσιαστικά 5 τηλεοπτικές σεζόν λόγω της απεργίας των σεναριογράφων πρίν από 1 χρόνο) η, εξαιρετική αυτή σειρά έλαβε τέλος. Η σειρά είναι μεταφορά της ομόνυμης σειράς του 1978 αλλά οι σεναριογράφοι αντί να κάνουν απλώς μία ακριβής μεταφορά με καλύτερα εφέ, κράτησαν την βασική ιδέα και της έδωσαν μία νέα τροπή. Δυστηχώς δεν έχω καταφέρει, ακόμη, να δώ την παλιά σειρά αλλά είναι στα άμεσα μου σχέδια.
Αυτό το οποίο άρεσε στην συγκεκριμένη σειρά ήταν το γεγονός πως δεν είχαμε να κάνουμε απλά με άλλη μία σειρά με διαστημικά πιστολίδια και ακριβωπληρωμένα εφέ, αλλά με ένα πολύ σφιχτό σενάριο, με πολύ καλή πλοκή και κλιμάκωση, χωρίς σεναριακά ή σκηνοθετικά κενά και το οποίο έδινε πολύ μεγάλη βάση στους χαρακτήρες και στις σχέσεις μεταξύ τους. Έρωτας, φιλία, οικογένεια, καθήκον, πίστη, όλα αυτά θα κριθούν και θα έρθουν σε σύγκρουση κατά την διάρκεια της σειράς, και οι συγκρούσεις αυτές είναι που θα εξελίσουν την ιστορία σε κάτι παραπάνω από μία απλή SciFi σειρά. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την σειρά δυνατή να την δούν ακόμη και όσοι δεν είναι fan των SciFi σειρών.
Το όλο διαστημικό πλαίσιο είναι εκεί για να μας δίνει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Πρωσοπικά ήταν από τις πιό απολαυστικές σειρές που έχω παρακολουθήσει και την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Κάτι το οποίο έκανε το σενάριο καλό ήταν πως είχε ημερομηνία τέλους. Η παραγωγή είχε δηλώσει από την αρχή πως η σειρά θα κρατήσει 4 χρόνια. Αυτό αυτομάτως μας γλιτώνει από ανούσιες και τραβηγμένες από τα μαλλιά συνεχώμενες σεζόν στην περίπτωση που τα νούμερα πήγαιναν καλά. Είναι μία πολυ ωραία δωσμένη ιστορία με αρχή και τέλος. Και οφείλω να πώς πως το τέλος μου άρεσε.

Εδώ θα κλείσω λέγοντας πως όσοι περιμένατε κάποιο spoiler από την ιστορία, κάνατε λάθος...
Θα σας αφήσω να απολαύσετε την σειρά μόνοι σας και να αποκτήσετε τις δικές απορίες, να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

So say we all.

3 comments:

  1. Μη δεις τη παλιά σειρά εκτός και αν σου αρέσουν τα εντελώς B-movie. ΚΑι προσωπικά θεωρώ ότι έχει σεναριακές τρύπες αρκετά μεγάλες για να περάσουν διαστημόπλοια, αλλά στο διάστημα αυτό δεν είναι πολυ εμφανές...

    Firefly remember it?

    Αλλά και πάλι,
    So say we all.
    (still a fanboy)

    ReplyDelete
  2. Κοίτα, για ιστορικούς και μόνο λόγους θα ήθελα να το δώ κάποια στιγμή.
    Όσο για το Firefly έχω δεί μόνο την ταινία, αν και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και για την σειρά. Επίσης στην "remember to see" λίστα!

    ReplyDelete
  3. Και πρίν λίγο καιρό κατέβασα και είδα τα 11 επεισόδια του Firefly. Είχα δεί και την ταινία παλιότερα. Κρίμα που κόπηκε έτσι απότομα πάντως... Ήταν καλή. Ειδικά αν σκεφτείς τί άλλες πατάτες έχουν επιβιώσει!!!

    ReplyDelete